De Schotse Hooglanden inspireerden Anika Riemens tot het schrijven van een boek

De Schotse Hooglanden vormen het startpunt van de romantische reis in de feelgood In het hart van de storm van Anika Riemens.

Het vliegtuig zakte uit de lage wolken en het volgende moment vlogen we over een adembenemend landschap van groene bergen en steenblauwe meren. Schotland.

Ruige natuur, hartelijke mensen, en doodenge wegen

Toen ik voor het eerst naar Schotland reisde, was ik al net zo onder de indruk van het landschap als Lucy, de hoofdpersoon uit In het hart van de storm. Ik herinner me de eerste impressies bij aankomst nog goed. De ruige, ongerepte natuur, de hartelijke mensen, het leuke, maar moeilijk verstaanbare Schotse accent en de smalle – doodenge – wegen.

Feelgoodauteur Anika Riemens aan de voet van Schotse Steall Waterfall.

We zaten vier dagen in een B&B in het dorp Fort William, een perfecte uitvalbasis voor onze geplande hikes. We waren, achteraf gezien, vreselijk slecht voorbereid met onze hardloopschoenen met te gladde zolen, regenjassen die amper een regenbui konden verdragen en totaal geen ervaring in de bergen. Voor de meeste ‘wandelpaden’ had je flink wat fantasie nodig om ze te ontdekken, en zo nu en dan werden ze onderbroken door rotsblokken of oude, verraderlijke sneeuw.
Toch hadden we de smaak helemaal te pakken. Aan de voet van Steall Waterfall keek ik omhoog naar de Ben Nevis – de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk – waarvan de top in de dichte mist verdween. Ik beloofde mezelf: ooit ga ik die beklimmen.

Terug naar Skye, het mooiste stukje van de Schotse Hooglanden

Een jaar later reisden we naar het eiland Skye – misschien wel het mooiste stukje van de Schotse Hooglanden. Tijdens die trip hebben we veel indrukwekkende landschappen gezien, van sprookjesachtige watervallen, mythische kastelen en ruige kustlijnen, tot rotsformaties die scherp als een naald uit de heuvels rezen. We leerden ook veel – en dan vooral hoe grillig en onvoorspelbaar het weer in de bergen kon zijn. Tot twee keer toe kwamen we, bijna op de top van een berg, in een flinke storm terecht. De wind was zo sterk dat ik zowat weggeblazen werd en voor noch achter was te onderscheiden in de regenwolk die op ons was neergedaald. Daar stonden we dan: zonder bereik of internet om een kaart erbij te zoeken. Het pad naar beneden vinden was dan een flinke uitdaging!
Onze gastvrouw op het eiland vertelde dat er regelmatig toeristen met een helikopter gered moesten worden en dat die verhalen niet altijd een goede afloop hadden. Het werd ons toen heel duidelijk dat de kracht van de natuur niet onderschat mocht worden in Schotland.

Dit was echt een avontuur!

Feelgoodauteur Anika Riemens beklimt de Schotse Glencoe.

In 2022 keerden we voor de derde keer terug naar de Schotse Hooglanden. Met ondertussen heel wat meer hike ervaring, écht goede outdoorkleding en bewapend met dertig paar droge sokken in onze koffer, maakten we een roadtrip. Die roadtrip werd een grote bron van inspiratie voor In het hart van de storm.
Tijdens deze reis keerden we ook terug naar Fort William – waar we ons eindelijk aan de beklimming van de Ben Nevis waagden.
Ik kan er niet te veel over vertellen zonder te spoilen, maar wát was dat een avontuur. Ik zou uren kunnen praten over die dag. Over hoezeer ik mezelf heb vervloekt omdat niet gewoon een luie vakantie had geboekt naar één of ander warm oord. Over de rollercoaster aan emoties die die dag door me heen zijn gegaan. Ik kon er wel een boek over schrijven – en dat is dan ook precies wat ik heb gedaan.  

Een verhaal met een stukje van mijzelf

In In het hart van de storm, dat zich voornamelijk afspeelt in en rond Fort William, heb ik woorden kunnen geven aan veel van de prachtige, spannende (en stormachtige!) dingen die we hebben gezien en beleefd tijdens onze reizen naar Schotland. Bijna iedere locatie die ik beschrijf heb ik zelf gezien en veel achtergrondinformatie heb ik geleerd van lokale bevolking of onze gids op de Ben Nevis. Uiteraard heb ik ook de nodige fantasie op de gebeurtenissen losgelaten, maar toch is het een verhaal geworden waar echt een stukje van mezelf in zit.

Ik hoop dan ook dat jullie lezers, net als ik, je hart een beetje verliezen aan Lucy, Noah en het prachtige Schotland!

In het hart van de storm

Lees ‘In het hart van de storm’ van Anika Riemens!

In het hart van de storm

Na een pijnlijke break-up reist Lucy naar de Schotse Hooglanden voor een tijdelijk baantje in de knusse B&B van het echtpaar Macaulay. Ze heeft afstand en frisse berglucht nodig om haar hart te helen en een sterkere, moedigere versie van zichzelf te vinden. Het laatste wat ze daarbij nodig heeft is een botsing met een onmogelijk knappe maar botte Schot, die tot overmaat van ramp de neef van haar nieuwe werkgevers blijkt te zijn.

Wanneer Noah de innemende nieuwe werkneemster van zijn oom en tante ontmoet, voelt hij zich door zijn verleden gedwongen haar te wantrouwen. Hij wil niks met Lucy te maken hebben, maar het lot heeft andere plannen. Als ze samen in een onverwachte storm verzeild raken, wordt zijn versteende hart op de proef gesteld.

Kunnen ze elkaars wonden helen of worden die pijnlijk opengehaald wanneer het verleden letterlijk op de stoep staat?

Bekijk op Boekenwereld >

Ben jij wel eens naar de Schotse Hooglanden geweest? Laat het ons weten op Instagram of Facebook!

Meer mooie bestemmingen bezoeken via boeken?