Vannessa Thuyns over je eigen stem vinden

Naast schrijver ben ik zangeres en na jaren van Whitney Houston imiteren in mijn kamer, kan ik nu zeggen dat die inspiratie nodig was om uiteindelijk mijn eigen stem te vinden.

Ik weet dat ik kan schrijven, maar als ik in de reviews van de afgelopen twee jaar lees: ‘Het verhaal raakte me en was weer een echte Thuyns met haar bekende humor en typische schrijfstijl,’ dan vind ik dat zowel geweldig als zeer spannend. Spannend, omdat het voelt alsof ik een beetje betrapt ben en lezers precies doorhebben wie ik écht ben. En geweldig omdat dat precies is wat ik wil. Ik wil heel graag dat mijn werk gevoeld wordt.

Heb lef en zelfvertrouwen

Wat ik geleerd heb van mijn grote internationale voorbeelden, schrijfsters Elizabeth Gilbert, Hilary Mantel en Torre deRoche, is dat de maker het eerst zélf moet voelen voordat de lezer het kan voelen. En dat daar een zekere mate van lef voor nodig is. ‘Laat je niet afleiden door oordelen, perfectionisme en trends. Laat regeltjes, trucjes los en vergeet die de maniertjes van hoe anderen het doen. Pas dan gebeuren er mooie dingen en laat je je echte ik zien,’ aldus deRoche. De bekende kok Jamie Oliver laat in een aantal van zijn kookboeken zien dat het gaat om less is more en dat juist een eenvoudig gerecht een ultieme smaaksensatie kan hebben, omdat het simpelweg eerlijk en oprecht is. Als ik zing in het theater, doe ik dat inmiddels negen van de tien keer zonder na te denken. En wow, wat een vrijheid geeft dat. Dat is inderdaad een kwestie vlieguren maken, zelfvertrouwen en durf.

Plezier hebben in experimenteren

En daarna? Wat als je je eigen stem gevonden hebt? Missie geslaagd en klaar? Gelukkig niet. Er valt altijd wel iets te verbeteren of iets nieuws te ontdekken. Ik werk op dit moment bijvoorbeeld aan een historische feelgood roman, een tweeluik met twee tijdlijnen. Het is iets nieuws en ik ervaar het wederom als zeer spannend, want bij het maken en uitbrengen is er stiekem toch altijd de angst voor kritiek of om niet de waardering te krijgen die ik wil. Maar de sleutel hierin is dus een beetje experimenteren, vertrouwen hebben dat ik het kan, risico’s nemen en er proberen lol in te hebben. En dan kom ik weer bij dat koken. Jamie Oliver moedigt ook iedereen aan te experimenteren door constant een gerecht iets aan te passen: de snijwijze, de keuze van kruiden of een andere techniek.
Als je begint met de basis vanuit een goed kookboek, kun je vanaf daar jouw eigen versie van het recept perfectioneren tot het jouw ‘signature’ heeft.

9789032520144
9789032520342
9789032520229

Lees de boeken van Vannessa Thuyns

De kluts kwijt
Voet op eigen bodem
Door een roze bril

Meer inspirerende columns?