Behind the scenes #1: Kerstmis in juli

We weten dat jullie altijd nieuwsgierig zijn naar hoe het er bij uitgeverijen aan toe gaat achter de schermen, behind the scenes, en daarom hebben we iets leuks voor jullie. Een behind the scenes-column van redacteur Sabrina van Uitgeverij De Fontein. In haar columns vertelt ze over haar liefde voor boeken, leuke en minder leuke kanten van haar werk en andere opvallende dingen die ze tegenkomt.

behind the scenes kerstmis juli

Kerstmis in juli

Ik werk in een soort tijdmachine

Als redacteur in een uitgeverij werk je in een soort tijdmachine. Je leeft altijd minstens een halfjaar vooruit. Op het moment dat wij de vertaalrechten van een boek kopen, moet dat eerst vertaald worden, en geredigeerd, en er moet een boek van gemaakt worden. In de meeste gevallen duurt dat zeker een jaar, of langer. Dus nu, in de tweede helft van 2023, kijk ik naar boeken die jullie pas in 2024 (of nog later) in handen gaan hebben.

Kersliedjes in juli

Maar daarnaast ben ik ook altijd bezig met het maken van een ‘aanbiedingsfolder’ – een brochure waarmee de uitgeverij naar de inkopers van boekhandels gaat om te laten zien wat er in het komende seizoen gaat verschijnen en wat zij dan (hopelijk) in de winkel gaan leggen. Alleen heb je zo’n folder ook niet in een dag uit je mouw geschud, dat duurt wel een paar maanden. Teksten schrijven, omslagen laten ontwerpen, alle technische gegevens op orde krijgen – het is een klus! Dus terwijl de boeken van de ‘zomeraanbieding 2023’ er nu zo’n beetje aankomen (want die loopt door tot in september), ligt de gedrukte aanbiedingsfolder voor ‘najaar 2023’ al op mijn bureau en schrijf ik nu aan de brochure voor ‘voorjaar 2024’. En dan vinden mensen het gek dat ik kerstliedjes zing in juli…

Oeps!

Dit leidt nogal eens tot… interessante 😉 foutjes. Zoals jaren terug, met kerst 2014, toen ik, nét klaar met de teksten voor de zomeraanbieding 2015, mijn hele vriendenkring kerstkaarten heb gestuurd met de onvergetelijke tekst ‘fijne feestdagen en een goed, gezond en gelukkig 2016 gewenst!’.

Die heb ik nog wel een tijdje moeten horen, ja.

Groetjes,

Sabrina

PS. Heb je ook al zin om een beetje in de kerstsfeer te komen, met een beetje zomerhitte? Lees dan Kerst met de Kings van OIivia Lewis!

Kerst met de Kings

Tip van Sabrina

Kerst met de Kings

KERST MET DE KINGS is de verzameling van de erotische serie Winterwonderland, Ingesneeuwd, Vreugdevuur en Vuurwerk van Oliva Lewis.

Bekijk op Boekenwereld >

Nog een column van Sabrina lezen?