Een wandeling door Montmartre met Mirjam Mieserius

Geschreven door Mirjam Mieserius

Een wandeling door Montmartre met Mirjam Mieserius

Montmartre… wie kent deze wijk in het 18de arrondissement niet? De wijk waar kunstenaars zoals Toulouse-Lautrec, Renoir, Matisse en Van Gogh eind 19de eeuw massaal naartoe trokken en waar ze hun dagen vulden met schilderen en de liefde bedrijven. Maar ook Bestemming Parijs en Rendez-vous op Montmartre spelen zich voornamelijk in deze wijk af, dus tijd voor een wandeling door de leukste wijk van Parijs!

Als je de echte sfeer van Montmartre wilt proeven, ga dan eens heel vroeg in de ochtend op pad. Je komt dan alleen de locals tegen, onderweg naar hun werk of naar de boulangerie voor verse croissants of een baguette.

De wandeling

Begin bij metrostation Abbesses. Bezoek daar eerst Le Mur des je t’aime in het parkje Square Jehan Rictus op de Place des Abbesses. Op deze liefdesmuur van 40m2 staat maar liefst 311 keer ik hou van jou geschreven in 250 verschillende talen.

© Mirjam Mieserius
 

Loop daarna door de Rue des Abbesses (waar Sofia’s winkel en Toby’s koffiebar gevestigd zijn uit de Bestemming Parijs-serie), sla rechtsaf de Rue Ravignan in en loop omhoog richting Place Émile-Goudeau. Daar vind je Le Bateau-Lavoir, een kunstatelier waar ooit Picasso en Modigliani woonden.

© Mirjam Mieserius

Als je omhoogloopt door de Rue Jean-Baptiste Clément dan kom je vanzelf bij Le Consulat in de Rue Norvins, de plek waar Lizzy Toby voor het eerst ontmoet heeft.

© Mirjam Mieserius

Loop rechtdoor en je komt op de Place du Tertre terecht, waar de kunstenaars je met alle liefde willen tekenen of schilderen.

© Mirjam Mieserius

Loop je verder via de Rue du Mont-Cenies en de Rue du Chevalier de la Barre, dan kom je uit bij de Sacré-Coeur waar je een prachtig uitzicht over de stad hebt. Neem plaats op de trappen waar Chloe en Guillaume hun eerste avond samen hebben beleefd.

© Mirjam Mieserius

Je kunt bij Le Consulat ook links de Rue des Saules inlopen waar je aan je linkerkant restaurant La Maison Rose ziet liggen, een van de meest gefotografeerde restaurants van Parijs. Als je naar boven kijkt, zie je bij de grote ramen het atelier waar Lizzy haar eerste opdracht had bij de beeldhouwer.

© Mirjam Mieserius

Loop verder de straat door en stop even bij de bekendste wijngaard van Parijs, het Vignes du Clos Montmartre. Het is een kleine wijngaard, maar het produceert toch 27 verschillende soorten wijn. Het witte gebouw op de top is het Musée de Montmartre, en is ook zeker een bezoekje waard. Als je naar de overkant kijkt zie je Au Lapin Agile, een oud cabaret wat ongeveer in 1860 is ontstaan. Naast het cabaret vind je de twee schattigste deuren van Parijs.

© Mirjam Mieserius
© Mirjam Mieserius

Loop daarna terug omhoog en ga rechtsaf naar de Rue de l’Abreuvoir, voor mij een van de mooiste straten van Parijs. Als je aan het einde van de straat bent, bij de Buste de Dalida, kijk dan even om en maak een foto van deze fotogenieke straat.

© Mirjam Mieserius

Loop via de Rue Girardon de Rue Lepic in, terug naar de Rue des Abbesses. Loop langs de Moulin de la Galette en vergeet vooral niet uit te kijken naar de prachtige vergezichten die je op deze route tegenkomt.

© Mirjam Mieserius

Neem na de wandeling plaats op een van de vele terrassen in de Rue des Abbesses en geniet van een heerlijk Frans ontbijtje. Ik weet zeker dat je na deze ochtendwandeling net zo verliefd op de buurt bent als ik en nooit meer naar huis wilt. 

Volg Mirjam Mieserius voor meer Parijs op Instagram: @mirjam.mieserius

9789021031262
9789021035888

Nieuwsgierig geworden? Lees nu de Bestemming Parijs-serie!

Bestemming Parijs
Rendez-vous op Montmartre

Lees meer: