Populaire boekentropes en wat ze precies inhouden 

Op Instagram en TikTok staan talloze filmpjes over boeken, waarin de verhalen beschreven worden aan de hand van zogenoemde tropes; een thema, motief of middel dat de loop van het verhaal beschrijft. Maar wat houden deze tropes precies in? Hieronder geven we een overzicht van de populairste romance tropes op TikTok en Instagram – en wat ze allemaal betekenen. 

Enemies to lovers

Eén van de populairste tropes online is toch echt wel die van enemies to lovers (ook wel bekend als rivals to lovers). In een enemies to lovers-verhaal worden twee mensen die elkaar niet uit kunnen staan verliefd op elkaar. Vaak moeten de personages gedwongen tijd met elkaar doorbrengen, en komen er zo achter dat de ander misschien toch niet zo slecht is als ze hadden gedacht… 

Fake dating

Een andere populaire trope is de fake dating-trope. Bij fake dating doen de twee hoofdpersonages om de een of andere reden alsof ze een relatie hebben, bijvoorbeeld als een promotiestunt, of om te laten zien dat ze elkaar wél mogen (een mooie combo met enemies to lovers). En voor je het weet verandert fake dating in écht dating.  

Only one bed

‘Ze liep de kamer binnen en twijfelde. Achter zich hoorde ze hem ook stoppen. Hij had hetzelfde gezien. Er was maar één bed.’ Hoewel deze trope vaak maar één bepaalde scène in het boek beschrijft in plaats van de loop van het verhaal, wilden we hem toch even benoemen hier (want hij is gewoon heel leuk). De twee hoofdpersonages van het verhaal moeten samen de nacht in dezelfde kamer doorbrengen, om er vervolgens achter te komen dat er maar één bed staat en dat ze het dus noodgedwongen moeten delen… Als dat maar goed gaat! 

Office romance

Niet alle tropes beschrijven de loop van het verhaal, soms is het ook simpelweg de locatie waar het verhaal zich ontwikkelt – zoals de office romance. Jim Halpert en Pam Beesly, Jake Peralta en Amy Santiago, Ben Wyatt en Leslie Knope, wat hebben al deze koppels met elkaar gemeen? Ze hebben elkaar allemaal ontmoet op de werkvloer, zijn op de werkvloer op elkaar verliefd geworden – en wij hebben ervan gesmuld. En dat is precies wat deze trope beschrijft: een romance die zich ontwikkelt op de werkvloer, dagen lang naar elkaar staren vanaf de andere kant van het bureau en je relatie verbergen voor bemoeizuchtige collega’s… 

Teach me how

Als je op zoek bent naar een lekkere spicy trope, dan is deze echt perfect: personage A blijkt niet echt heel goed in seks te zijn, of misschien hebben ze simpelweg wat tips nodig, en daar blijkt personage B de uitgerekende persoon voor te zijn. Deze trope zorgt gegarandeerd voor lekker veel 🌶️ 🌶️ 🌶️! 

One-night stand

Na een (heel leuke of heel slechte) onenightstand denk je voor goed van die persoon af te zijn, en dan blijkt het je nieuwe collega te zijn, of misschien wel de nieuwe vriend van je beste vriendin. Awkward! Bereid je voor op veel secondhand embarrassment en zwoele momenten met deze trope. En de spice is natuurlijk een gegeven. 😉 

Second chance romance

Dromen we er stiekem niet allemaal van dat die ene persoon waar we lang geleden mee samen waren weer terug in ons leven komt? Nou, met second chance romance komt dat wel goed: de twee hoofdpersonen hadden ooit een relatie, maar zijn nu niet meer samen. Dan komen ze elkaar ineens weer tegen, en blijken die gevoelens die ze ooit voor elkaar hadden niet helemaal weg te zijn…  

Forced proximity

Deze trope is vergelijkbaar met de only one bed trope, en vaak gaan ze ook wel hand in hand. Forced proximity speelt zich alleen over een langere tijdsperiode af. Twee mensen die niet per se tijd met elkaar willen doorbrengen worden toch gedwongen om dat te doen. En je raadt het al: langzaam beginnen ze gevoelens voor elkaar te ontwikkelen! 

Friends with benefits

En ook deze trope leent zich uitstekend voor een spicy boek, omdat de seks een gegeven is: de twee hoofdpersonages zijn vrienden van elkaar, maar hebben allebei pech in de liefde. Wel hebben ze bepaalde… behoeftes, en dus maken ze een afspraak. Natuurlijk spreken ze af dat ze niet verliefd op elkaar zullen worden. Ja, ja, geloof je het zelf? 

Benieuwd naar boeken met deze tropes? Lees dan De Ex Talk van Rachel Lynn Solomon voor de office romance, rivals to lovers en fake dating tropes, en Business or Pleasure voor de teach me how, second chance romance en forced proximity tropes. 

9789021042220
9789021042244
De Ex Talk
Business or Pleasure