Foodie-feelgood: heerlijke boeken over eten

In het drukke dagelijks leven zijn het vaak de kleine momenten die ons een glimlach bezorgen: de geur van versgebakken brood, het eerste hapje van een favoriet gerecht, of de troost van een dampende kom soep. Om dat fijne gevoel ook op papier te vangen, hebben we onze favoriete foodie-feelgoods verzameld: boeken waarin eten, avontuur en een vleugje romantiek samenkomen.
De smaak van harteschijn van Ine Maria Kiekens
Mandy probeert haar ex om de tuin te leiden met een fake relatie als hij zijn bruidstaart bij haar komt bestellen.
De smaak van harteschijn
Mandy heeft het mooi voor elkaar. Ze is de eigenaar van Tarte à deux, een succesvolle bruidstaartenwinkel, ze heeft haar beste vriendin Alicia, op wie ze altijd kan rekenen, en ze is een happy single.
Maar wanneer haar ex François een bruidstaart bij haar wil bestellen, kan Mandy niet anders dan zich een ware mislukkeling voelen. Om haar te troosten komt Jonas, bakker van Tarte à deux, met een ingenieus plan: hij stelt haar voor om te doen alsof ze een relatie hebben om François om de tuin te leiden.
Mandy kan de zoete woorden van Jonas best wel waarderen. Maar is alles in hun fake relatie maar schijn?
Het bosrestaurant-serie van Marieke Douwes
In de Bosrestaurant–serie van Marieke Douwes draait alles om de kracht van goed eten, familiebanden en een plek vinden waar je écht thuishoort. In een sfeervol restaurant ontmoeten we personages die niet alleen koken voor anderen, maar ook hun eigen leven langzaam op smaak brengen. Het derde en laatste deel, Salsa al toetje, verschijnt op 14 januari 2026!
De kluts kwijt van Vannessa Thuyns
Verovert stunteljournaliste het hart van topchef Jonas of wordt het herrie in de keuken?
De kluts kwijt
Wanneer haar wanhopige ouders hulp nodig hebben, besluit Naomi in te gaan op het onmogelijke voorstel van haar ex en restauranteigenaar Terence. Als zij zich voordoet als culinair journalist en een diepgaand artikel weet te schrijven over zijn mediaschuwe chef-kok zal Terence haar ouders helpen. Piece of cake toch? Alleen moet de stugge chef-kok Jonas van Deurzen niets hebben van journalisten en heeft Naomi allesbehalve verstand van koken. Toch zet ze alles op alles om Jonas’ vertrouwen te winnen en meer over hem te weten te komen. Ondertussen belandt haar vader in de laatste fase van Alzheimer en is hij totaal de kluts kwijt. De tijd begint te dringen en het artikel moet worden ingeleverd. Maar wat als Jonas’ verleden te heftig is om te delen met de buitenwereld en Naomi moet toegeven dat ze hem meer dan gewoon aardig vindt? Is het dan nog mogelijk om niemand teleur te stellen…
De Zaanse cacaotrilogie van Jorinde Molenaar
De Zaanse cacaotrilogie van Jorinde Molenaar neemt je mee naar een wereld vol cacao, nostalgie en nieuwe kansen. In het hart van de Zaanstreek volgen we vrouwen die midden in het leven staan, soms wankelend, maar altijd vol vuur, terwijl de geur van chocolade hen verbindt met het verleden en de toekomst. Het derde en laatste deel van deze serie komt er zeker aan, we hebben alleen nog even geduld nodig!
Het spontane liefdescontract van Courtney Walsh
Een restaurant dat op instorten staat. Een toevallige ontmoeting met een knappe hockeyspeler. Hét ultieme recept voor een fake-dating avontuur.
Het spontane liefdescontract
Het leven van Poppy Hart gaat allesbehalve over rozen. Haar restaurant trekt nauwelijks klanten, de schulden stapelen zich op en als klap op de vuurpijl kampt ze ook nog met een gebroken hart. Wanneer ze op een dag de beroemde hockeyspeler Dallas tegen het lijf loopt, grijpt ze haar kans: ze doet alsof hij haar vriendje is, in de hoop op wat positieve PR.
Tot haar verbazing stemt hij in met het plan — ook hij kan wel een imagoboost gebruiken. Zijn reputatie als bad boy met een kort lontje hangt hem behoorlijk de keel uit. En wat laat je zachtere kant beter zien dan een relatie met de charmante Poppy?
Een volwaardige nep-romance, inclusief contractonderhandelingen en ingestudeerde dates, volgt. Maar hoe langer het spel duurt, hoe ingewikkelder het wordt. Want als dit allemaal niet écht is… waarom voelt het dan zo?
De Chocolat-serie van Joanne Harris
De Chocolat-serie van Joanne Harris is als een doos luxe bonbons: rijk, verleidelijk en onmogelijk om níét nog een stukje van te nemen. Ze neemt je mee naar kleine Franse dorpjes, waar de geur van gesmolten chocolade en heimelijke verlangens door de straten zweeft.
De ex-trip van Casey McQuiston
Theo en Kit gaan samen op een romantische culinaire reis. Eén klein detail: ze zijn exen. De ex-trip is een grappige, smaakvolle romance vol spanningen, herinneringen en onverwachte vonken.
De ex-trip
Theo en Kit, ooit jeugdvrienden en geliefden, hebben elkaar na hun breuk niet meer gezien. Nu, vier jaar later, is Theo een zelfverzekerde aspirant-sommelier, terwijl Kit succes heeft als banketbakker in Parijs. Het enige wat nog over is van hun relatie, is een ongebruikte voucher voor een culinaire tour door Europa. Wat ze niet verwachten, is dat ze tegelijkertijd gebruikmaken van hun voucher. Nu zitten ze drie weken met elkaar opgescheept, op reis door romantische steden…
Alle boeken van Nicky Pellegrino
Wie ooit een boek van Nicky Pellegrino opensloeg, weet het: haar verhalen zijn een feest voor de zintuigen. Niet alleen door de warme zomerse settings in Italië, de innemende personages en de romantiek, maar vooral door het eten. In elk boek speelt eten een belangrijke rol of het nu gaat om familierecepten, kooklessen of lokale delicatessen, haar verhalen zijn doordrenkt met smaak.
Heb jij ook een favoriet foodie-verhaal dat je meteen hongerig én gelukkig maakt?
Laat het ons weten op Instagram en Facebook!