Nan Adams over groots en meeslepend

Als lang geleden mensen mij vroegen: ‘wat wil jij het liefst?’ dan zei ik: ‘groots en meeslepend leven.’ Ik werd op mijn wenken bediend en woonde over de hele wereld: op Curaçao en Taiwan en in Indonesië en Australië. Ook mijn baan bij de KLM was avontuurlijk. En later, als Pilatesjuf-on-the-Go zorgde ik ook weer voor een dynamisch bestaan met massa’s toffe vrouwen op de mooiste plekken en in de gaafste hotels.

Maar dat was allemaal voor Corona. Tijdens de pandemie stopte plotsklaps alles: reizen, sportieve groepslessen en de hotelpret.

Ik deed een sessie ‘wat wilde je als klein meisje al worden?

‘Groots en meeslepend’ kwam natuurlijk weer naar boven en ik herinnerde mij dat ik als meisje schrijfster wilde worden, want schrijfsters beleefden de waanzinnigste dingen.

Ik in mijn corona- isolement op de Veluwe niet zoveel, dus kwam ik niet verder dan een indie-published cozy crime: Boslust. Dat boekje werd echter opgepikt door Loft Books.

‘Het zou natuurlijk mooi zijn als je iets dergelijks kon schrijven als Lucinda Riley’s De Zeven Zussen of zoals Corina Bomanns historische romans,’ zei uitgever Jennifer een jaar later. We waren aan het brainstormen over hoe nu verder na mijn feelgood Vera trilogie die ik in die coronajaren rap schreef. ‘Ik denk dat ik dat wel kan,’ antwoordde ik, naar Pippi Langkous.

In elke vrouw schuilt een Alfa-vrouw

Wat had ik gezegd? Ik had geen idee! Of toch wel? Er gebeurde iets geks. Iets wat talloze auteurs beschrijven: het verhaal kwam naar mij toe. Sterker: het verhaal moest geschreven worden, ik had er weinig over te zeggen. En het verhaal was de geschiedenis van de Alfa-vrouwen. Vanaf de eerste zinnen van deel 1 – Bellagio – wist ik dat ik een geweldig verhaal in handen had. Gebaseerd op ware geschiedenis en daar doorheen gevlochten de lotgevallen van vier sterke vrouwen die op zoek gaan naar het geheim achter een geërfde Alfa Romeo. ‘Bellagio is een hit,’ meldde Jennifer verheugd.  Oef, wat lag daardoor de lat hoog voor deel 2 – Malibu – maar dat deel kreeg nóg meer sterwaarderingen. ‘Ik ga heel streng zijn, deel 3 – Mayfair – moet de klapper worden,’ zei mijn onmisbare redacteur Irmaria en ja hoor, ze kreeg gelijk: alle drie de delen van de Alfa-vrouwen werden in 2023 bestsellers.

Wat ik het allerheerlijkst van schrijven vond was dat ik, waar en wanneer ik maar wilde, mijn laptop kon openklappen en me onmiddellijk in mijn groots en meeslepende wereld bevond. De plaatsen, de hotels, de belevenissen… bijna niets was te gek.

Het allermooiste besef vind ik dat er in elke vrouw een Alfa-vrouw schuilt: eigenzinnig, nieuwsgierig en op haar eigen, unieke manier ondernemend. Dat lezers die inspiratie uit mijn boeken halen, daar ben ik het meest trots op. Plus dat ook mannelijke lezers de Alfa-vrouwen in hun hart hebben gesloten.

Feelgood en romantiek is niet hetzelfde

Is mijn meeslepende historische trilogie feelgood? Niet op de manier van ‘en ze leefden nog lang en gelukkig.’

Vaak voel ik me zelfs een Nan Brown of Nan Follett, want elementen van de boeken van Dan Brown en Ken Follett hebben de Alfa-vrouwen volgens veel lezers zeker.

Mijn feelgood zit hem vooral in de kracht een vrouw, van familie en van de eerlijkheid die zegeviert. En in de luchtige, toegankelijke wijze waarop ik de geschiedenis met soms hele donkere bladzijden boeiend over kan brengen.

Inmiddels weet ik: groots en meeslepend kan ook in wat kleins en iets nabijs zitten.

Ik hees mij de afgelopen maanden dagelijks in dezelfde slobbertrui en legging, kroop in mijn asociale schrijfhol en schreef een vierde Alfa-vrouwen deel dat mij zeer na aan het hart ligt: Het geheim van Amsterdam. Een spin-off met een nieuwe verhaallijn en met nieuwe karakters, maar de vertrouwde Alfa-vrouwen uit Bellagio, Malibu en Mayfair geven op een speciale manier acte de présence.

Het geheim van Amsterdam speelt zich heel dichtbij af, in mijn geboortewijk: de negen straatjes van Amsterdam en is mij ingefluisterd door de spirit van Snor, mijn lieve hond die een paar maanden geleden helaas overleed.

Onthutsender en ontroerender maar ook kleiner, nabijer en meer feelgood kon ik deze keer niet schrijven en ik hoop dat ook deze Alfa-vrouwen met veel plezier zullen worden gelezen en beluisterd. Het geheim van Amsterdam verschijnt later dit jaar.

9789047207443
9789047207467
9789047207481
9789047209201

Meer lezen van Nan Adams

Bellagio
Malibu
Mayfair
Het geheim van Amsterdam